piątek, 8 kwietnia 2011

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Większość osób, chcących się odchudzić szuka sposobów na uzyskanie odpowiedniej wagi. Jest wiele sposobów, ażeby tego dokonać. Jednym z nich może być zastosowanie octu jabłkowego. Mimo, że nielicznie słyszeli o tym naturalnym sposobie na pozbycie zbędnego tłuszczyku, to ma on swoich zwolenników. O jego wspaniałych właściwościach mogli się przekonać ludzie w Starożytności. Ocet jabłkowy był stosowany między innymi do nacierania całego ciała, ale także służył jako naturalna odżywka do włosów. Dzisiaj wiele kobiet stosuje ocet jabłkowy na odchudzanie. Czy faktycznie dzięki niemu można zrzucić wagę? Tego między innym dowiecie się z dzisiejszego wpisu.



Ocet jabłkowy? Czym jest?

Aby wyjaśnić wszystkim con to jest ocet jabłkowy, to warto mieć podstawy chemii w jednym paluszku. Ocet jabłkowy jest wytwarzany w procesie fermentacji jabłek. Do jego wytworzenia potrzebne są bakterie z odmiany Acetobacter. W pierwszym etapie powstania octu następuje przemiana cukrów obecnych w jabłkach w etylowy alkohol - etanol. W kolejnej fazie ( dzięki „działaniu” bakterii zawartych w powietrzu ) następuje dalsza fermentacja, w której zawartość alkoholu obniża się o blisko 0,2 procenta.
Analizując ocet jabłkowy z punktu widzenia chemicznego, tom okazuje się, że jest on niczym innym jak wodnym roztworem kwasu octowego. Z kolei octowy kwas powstaje w rezultacie reakcji fermentacji alkoholu.

Ocet jabłkowy znany już w Starożytności

Tak, ocet jabłkowy znali ludzie starożytni. Jego cudowne właściwości znała i stosowała ludność w Babilonii. Ocet taki dodawano do wielu tamtejszych potraw. Rzymianie i Grecy też wiedzieli o occie jabłkowym – dla Kleopatry był kosmetykiem stosowanym do pocierania skóry, a ponadto działał jako odżywki do włosów. Hipokrates udowodnił, że ocet jabłkowy to doskonały „środek”, który niweluje wszelkie zmiany skórne; ponadto sprawdza się on przy oczyszczaniu organizmu z toksycznych substancji.

Dlaczego ocet jabłkowy jest tak cenny?

W dzisiejszych czasach naukowcy odkryli, że jabłkowy ocet posiada pewne właściwości prozdrowotne. Okazuje się, że ma on faktycznie wpływ na gospodarkę węglowodanami. Pijąc go mamy szanse na obniżenie poziomu cukru we krwi. A jest to bardzo ważne szczególnie dla osób mających problemy cukrzycą.
Ponadto uważa się, że jabłkowy ocet dzięki zawartości kwasu octowego, ma wpływ na redukowanie bakterii, grzybów i wirusów chorobotwórczych. Takie właściwości wykorzystywane są między innymi w zwalczaniu trądziku, leczeniu chorób związanych z gardłem; doskonale przeciwdziała grzybicy.

Skąd brać jabłkowy ocet?

Obecnie ocet jabłkowy jest bardzo rozchwytywanym produktem. Szybko bowiem znika z półek sklepowych. Ale ocet jabłkowy można też samemu przygotować. Wystarczy mieć odpowiednie proporcje składników. Aby przygotować taki ocet należy wybierać jabłka z odmian zimowych i jesiennych.
Zebrane owoce trzeba zetrzeć na tarce, bądź dokładnie zmiksować (wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi). Rozdrobnioną całość trzeba przenieść do garnka kamiennego, a do miazgi należy dodać wodę – jeden kilogram owoców na pięć szklanek wody. Ponadto musimy dołożyć cukier – w ilości 10 dag i drożdże – 1 dag. Na koniec wystarczy dołożyć skórkę razowego chleba (najlepszy będzie ten upieczony na zakwasie). Po włożeniu wszystkich składników trzeba naczynie zakryć lnianym materiałem i dokładnie obwiązać. Tak przygotowany Garnek należy odłożyć w cieplejsze miejsce – najlepiej takie, które będzie miało temperaturę -  25 stopni Celsjusza. Odkładamy nasz „zaczyn na ocet” na około 10 dni. Warto wiedzieć, że 2-3 razy dziennie zawartość garnka należy przemieszać. Sfermentowany „zestaw” trzeba przecedzić. Do przygotowanego płynu dodajmy jedną łyżeczkę miodu – na litr masy. Potem trzeba ponownie nakryć ściereczką i odstawić na następne 5 tygodni. A po miesiącu całość należy przefiltrować – najlepiej przez gazę i rozlać do buteleczek.

Czy ocet jabłkowy faktycznie odchudza?

No właśnie? Warto nad tym znacznie dłużej się zastanowić. Czy warto go pić? Zwolennicy teorii o odchudzającym działaniu octu jabłkowego twierdzą, że przyczynia się on do hamowania apetytu. Korzystnie wpływa on na przemianę materii, przyczyniając się do jej przyspieszenia. Niektórzy uważają, że wypijanie tuż przed posiłkiem jednej łyżeczki octu, powoduje takie właśnie działanie. Nie zostało to jednak potwierdzone żadnymi badaniami naukowymi. Wszystko zatem wskazuje, że tak naprawdę ocet jabłkowy nie przedstawia tak cudownych odchudzających właściwości, o których wszyscy mówią. Nie znaczy to jednak, że trzeba przestać go stosować. Systematyczne picie octu z dodatkiem wody może pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie – pod warunkiem, że nasz żołądek jest całkiem zdrowy. Pamiętajmy też, że bez jakiejkolwiek aktywności fizycznej i dobrze dobranej diety nie schudniemy pijąc sam ocet jabłkowy.
A zatem warto tylko wspomóc swe starania o szczupłą sylwetkę i popijać herbatkę z odrobiną tego octu (2 torebki rumianku i mięty zalać wrzątkiem i na 10 minut odstawić pod przykryciem; potem wyjąć torebki i dodać łyżkę jabłkowego octu i sok z cytryny). Herbatkę wypijamy na 15 min. przed posiłkiem.



Źródło: <a href="http://www.webshock.com.pl/ocet-jablkowy-na-odchudzanie/">Ocet jabłkowy na odchudzanie</a> - izabela

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz